School voor iedereen

Samen de ‘klassieken’ ontdekken op het gymnasium

Ruim 110 leerlingen vierden op 2 december ‘Gymnasiumdag’. Een dag vol activiteiten rond de vakken Latijn en Grieks, vol creativiteit, verdieping en gezelligheid. Ze verzamelden zich op de begane grond van de D-vleugel met de gerechten die ze mee hadden genomen voor de lunch later die dag.

Vertalen
Na een opening en korte kennismaking tussen leerlingen uit de verschillende jaarlagen, begon het programma met vertalen. Voor klas 2 en 3 was er een individuele vertaalwedstrijd die hun kennis van het Grieks of het Latijn op de proef stelde. Leerlingen uit klas 4, 5 en 6 gingen ondertussen in groepjes aan de slag met vertalingen van originele antieke teksten. De vertalingen van de tweede en derde klassers werden nagekeken door leerlingen uit de hoogste twee klassen, ook voor hen een leerzame ervaring. Daarna volgde de rijtjeswedstrijd. Leerlingen gingen op pad met de opdracht om creatieve filmpjes, liedjes of andere ezelbruggetjes te bedenken om de bij de klassieke talen onvermijdelijke rijtjes beter te onthouden. En ze kwamen terug met mooie resultaten.

Toneel en museum op school
Het toneelgezelschap Aluin voerde twee keer de voorstelling ‘De Grieken’ op, waarin drie acteurs in één uur acht klassieke Griekse tragedies spelen. Een stuk met veel vaart, geweldig goed acteerspel, met gewichtige thema’s en waarbij ook volop gelachen kon worden. Op die manier hebben we toch het theater naar onze gymnasiasten weten te halen! Ook het museum hebben we naar onze school gehaald. De leerlingen namen deel aan één van drie workshops. Aan de hand van een tafel vol echte archeologische vondsten vertelde Robin Jansen (Museum Valkhof) over archeologie. Dick van Heusden (Archeon) liet als Romeinse soldaat zijn uitrusting en wapens zien en antiek gereedschap gebruiken. En als workshop over ‘Levend Latijn’ gaf classicus Joost Kooijman een activerende les met Latijn als voertaal, waarin de leerlingen zelf in het Latijn een mythe mee hielpen bedenken.

Saturnalia
Tussen de middag stond het buffet met de zelf meegebrachte lekkernijen te wachten, onze ‘Saturnalia’ (genoemd naar het gezellige feest dat de oude Romeinen in december vierden). Het feestmaal begon met een kort plengoffer aan Saturnus door twee zesde klassers. Na een tweede blok met toneelvoorstelling en workshops sloot het programma af met een klassieke pubquiz en het huldigen van de beste vertalers van klas 2 en 3. Deze dag was niet zo’n succes geworden zonder de hulp van Nadia dos Santos (oud-leerling en inmiddels student klassieke talen) en onze senatoren en vrijwilligers uit klas 5 en 6.

Ziekmelden:

Via e-mail

Lijsterbes

PRO

PLUS

Zoek

Ziekmelden:

Via e-mail

Lijsterbes

PRO

PLUS