Toekomst van de techniek
Techniek
Toekomst van de techniek
Techniek en technologie worden steeds belangrijker in de samenleving. De vraag naar technisch personeel zal de komende jaren alleen maar toenemen. Omdat wij het als scholen belangrijk vinden in te spelen op de toekomst, zijn we met beide VO scholen (RSG Tromp Meesters en SG Eekeringe) een samenwerking aangegaan. We willen hiermee zorgen dat we techniek aanbieden voor al onze leerlingen, op welke locatie of in welke klas je ook zit.
Techniek op het Junior College
In de onderbouw van RSG Tromp Meesters volg je onder andere het vak “Sense & Discover”. Tijdens deze lessen ben je alleen of in een groepje projectmatig bezig. Tijdens deze projecten doe je verschillende vaardigheden op, die horen bij onderzoek doen, technisch ontwerpen, programmeren en 21e-eeuwse vaardigheden. Voorbeelden van projecten waar je mee aan slag gaat zijn: Ontwerp je eigen telefoonhouder, programmeer en ontwerp je eigen robot, ontwerp je eigen lijm, onderzoek de eigenschappen van je eigen tuingrond en onderzoek de gezondheid van slootwater in je eigen buurt.
Techniek in de bovenbouw (RSG)
Het VMBO is volop in ontwikkeling. Het Ministerie heeft met het invoeren van het plan, de Nieuwe Leerweg (waarbij de TL en GL- route samengaan), de noodzaak uitgesproken van het volgen van een praktijkgericht vak voor alle leerlingen van het VMBO. Als school sluiten we daarbij aan. Dat betekent dat in schooljaar 2023-2024 je als leerling in klas 3 van het VMBO TL een praktijkvak techniek kiest. De keuze bestaat dan uit Technologie en Innovatief Vakmanschap (TIV) of Dienst en Producten (D&P). Hierbij sluiten wij aan bij het bestaande aanbod op de Stationsstraat.
Voor de leerlingen in 3 havo geldt dat de wens is uitgesproken om in schooljaar 2024-2025 ook een keuze-praktijkvak in de vorm van NLT (natuur leven en technologie) aan te bieden. In de vwo-route is de mogelijkheid van het kiezen van NLT al mogelijk.
Technieklab
Sinds een aantal jaren beschikken wij op locatie Stationsstraat over een prachtig Technieklab, waarin je kennismaakt met de nieuwste technologie. Of het nou het vliegen met drones is, je begeven in de wereld van Virtual Reality, het printen van objecten die je zelf hebt getekend in een 3D-tekenprogramma, het uitsnijden en bewerken van hout met de computergestuurde lasersnijder , het maken van stopmotion-filmpjes of het presenteren en maken van foto’s d.m.v. het Green Screen: er valt enorm veel te ontdekken en te beleven. En dit zijn slechts een deel van de mogelijkheden dat het Technieklab biedt.
Samenwerking in de regio
Niet alleen onze eigen leerlingen, maar ook die van de regionale basisscholen maken gebruiken van deze faciliteit. Bijna wekelijks ontvangen wij schoolklassen uit het basisonderwijs. Ons doel is om hen te enthousiasmeren en kennis te laten maken met de verschillende werelden van techniek.
Dankzij de regeling Sterk Techniek Onderwijs (STO) zijn wij in staat om te blijven innoveren en zoeken we de samenwerking met bedrijven en (basis)scholen. De doelstelling is zodoende om duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk techniekonderwijs te bieden en te werken aan een doorlopende leerlijn van het basisonderwijs tot en met het mbo.