School voor iedereen

Schrijvers op bezoek

Vrijdag 18 februari hadden we twee bekende schrijvers op bezoek in de klas; Abdelkader Benali en Michiel Stroink. Beide heren bezochten de vierde klassen en vertelden over hun boeken en het schrijversbestaan.

Michiel Stroink, schrijver van boeken (o.a. ‘Of ik gek ben’ en ‘Tilt’ en scenario’s voor film (o.a. ‘Groeten van Gerri’) en theater bezocht onze leerlingen 4 havo. Na een korte uitleg over de theorie van het schrijven van een verhaal, mochten leerlingen zelf aan de slag om te ervaren dat iedereen een verhaal kan verzinnen. Michiel trapte af met een paar zinnen, waarna leerlingen acht minuten de tijd kregen om het verhaal naar eigen inzicht verder te schrijven. Ondertussen gaf hij hen om de paar minuten een woord dat ze in het verhaal moesten verwerken, bijvoorbeeld ‘Crocs’ en ‘code rood’. Na acht minuten waren leerlingen verrast over hun eigen verhaal en sommigen durfden het zelfs aan om het voor te lezen aan hun klasgenoten.

Abdelkader Benali ging op bezoek bij de leerlingen van 4 vwo. Hij vertelde over twee van zijn boeken, over zijn vader, over zijn oma en inspiratiebron om te gaan schrijven. Leerlingen vroegen hem het hemd van het lijf: ‘Voor wie zijn deze boeken? Ook voor ons?’ Abdelkader geeft daarop aan welke boeken geschikt zijn en welke minder. ‘Hoe lang duurt het schrijven van een boek, en hoe kom je op het idee?’ ‘In totaal twee jaar, het begint eerst met een idee en daarna komt pas de uitwerking. ‘Ik lig op de bank en dan krijg ik een idee bijvoorbeeld van een jongetje dat in de auto zit en dan…een jaar later is er een boek. ‘Wist u altijd al dat u schrijver wilde worden?’ ‘Nee. Toen ik zo oud was als jullie had ik je niet geloofd.’

Met dit bezoek zetten we een eerste stap na weer leuke dingen doen na coronatijd maar bevorderen we ook het lezen. Hopelijk heeft iedereen goed geïnspireerd het klaslokaal verlaten!

Ziekmelden:

Via e-mail

Lijsterbes

PRO

PLUS

Search

Ziekmelden:

Via e-mail

Lijsterbes

PRO

PLUS