PRO
PRO
Praktijkonderwijs (PRO)
Waar ben je goed in? Wat zijn jouw mogelijkheden voor nu en in de toekomst? Op het Praktijkonderwijs van RSG Tromp Meesters sta jij centraal. En dat betekent dat we samen werken aan de kansen die je hebt. En dat betekent ook dat we samen aanpakken wat jij lastig vindt op school en in de maatschappij, zodat je met plezier en vertrouwen de toekomst tegemoet kunt zien.
Onderwijs op maat
Praktijkonderwijs betekent onderwijs op maat. Je volgt je eigen leerroute, maar wel in je eigen klas. Naast gewone lessen is er ook veel aandacht voor andere zaken zoals koken, sport- en spelactiviteiten, het invullen van vrije tijd en hoe je met elkaar omgaat op een prettige manier.
We ondersteunen je als je dat nodig hebt, zodat je het allerbeste uit jezelf kunt halen. Op onze school kun je na vier jaar:
- Je diploma of een startkwalificatie voor het mbo2 halen,
- doorstromen naar werk of
- een mbo bbl-opleiding of entree-opleiding gaan doen.
Ons onderwijs
Op de locatie Stationsstraat van RSG Tromp Meesters wordt onder andere Praktijkonderwijs en Praktijkonderwijs-PLUS gegeven aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Na het Praktijkonderwijs (-PLUS) kun je naar vervolgonderwijs of gaan werken.
De vakken
De lessen zijn praktisch ingericht en er worden veel verschillende praktijkvakken aangeboden. Zo zijn er o.a. lessen verzorging, koken, groen, techniek, sport en handvaardigheid. Maar uiteraard hebben onze leerlingen ook theoretische vakken, waaronder Nederlands en rekenen.
De klassen
Onze klassen zijn klein. Binnen het praktijkonderwijs heeft elke klas zijn eigen mentor. Binnen het praktijkonderwijs-PLUS heeft elke klas een eigen groepsdocent.De mentor/groepsdocent begeleidt de leerlingen actief en geeft alle theoretische vakken. Zit je op praktijkonderwijs PLUS dan gaat je groepsdocent ook mee naar de praktijkvakken voor de nodige begeleiding.Wij kennen onze leerlingen en zij kennen ons. Dat geeft rust en het biedt een vertrouwde omgeving om te leren en je talent te ontdekken. En dat is precies waar wij ons op richten: het talent van onze leerlingen. Wist je dat iedereen iets heeft waar hij of zij goed in is? Met name jongeren weten dat (nog) niet altijd van zichzelf. Het is ons doel om onze leerlingen te laten ontdekken wat ze kunnen.
Vaardigheden
Sociale vaardigheden, zelfredzaamheid en werknemersvaardigheden zijn belangrijke pijlers waar wij ons onderwijs op richten. Een stage maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van ons onderwijs. Ook hierin worden onze leerlingen goed begeleid om het beste uit zichzelf te halen, in een omgeving die bij ze past.
Jouw toekomst
Het is onze taak om leerlingen toekomstperspectief te bieden en te laten ontdekken welke kansen en mogelijkheden er zijn. In ons onderwijsprogramma richten we ons op burgerschap, wonen, werken en vrije tijd. Als je het praktijkonderwijs hebt doorlopen, kun je met een diploma of getuigschrift van school.Na het praktijkonderwijs zijn er verschillende mogelijkheden:
- Vervolgonderwijs (MBO).
- Je gaat werken.
- Je gaat begeleid werken.
- Je stroomt door naar beschut werk.
- Je stroomt door naar een dagbesteding.
Het vinden van een vervolgopleiding of werkplek, hoef je niet alleen te doen. In principe begeleiden wij alle leerlingen naar een geschikte plek in een vervolgopleiding of naar werk, gericht op een zelfredzame toekomst.
Als het even niet gaat
Soms lukt ‘het’ even niet meer. Je loopt tegen iets aan waar je geen raad mee weet, zit niet lekker in je vel of hebt een ander probleem waardoor je het moeilijk hebt op school. Je kunt dan altijd bij je mentor of groepsdocent terecht, om erover te praten en een oplossing te zoeken. Ook hebben we hebben op school een Onderwijsatelier waar je dan terecht kunt, waar je begeleiding en ondersteuning krijgt.
Bereikbaar
We zijn altijd goed bereikbaar voor leerlingen en ouders/verzorgers. Weten waar je terecht kunt met een vraag of een probleem, dat vinden we belangrijk. Ook (of juist) als het even niet meer gaat, staan we voor onze leerlingen klaar.
Toelaatbaarheidsverklaring
Praktijkonderwijs op RSG Tromp Meesters betekent onderwijs met aandacht en focus op wat je wél kunt. Je bent welkom bij ons na de basisschool, met een toelaatbaarheidsverklaring (Pro-verklaring). Die verklaring regelt de basisschool in overleg met ons. Voor het volgen van praktijkonderwijs-PLUS is daarnaast ook een indicatie zware bekostiging nodig vanuit het samenwerkingsverband.
Onderbouw en bovenbouw
Hoe ziet jouw tijd op school eruit? De eerste 2 jaren – dat is de onderbouw – maak je kennis met alle profielen van het Praktijkonderwijs. Je krijgt de kans om te ontdekken wat je mogelijkheden en kansen zijn, op dit moment en voor de toekomst. Daarnaast kijken we samen naar wat je lastig vindt op school en gaan daarmee aan de slag, zodat je vol vertrouwen en met plezier aan je toekomst werkt. De bovenbouw begint in de 3e klas. Dat is ook het moment dat je een profiel kiest dat je aanspreekt.
De profielen waar je uit kunt kiezen zijn:
- Diensten (keuken, verzorging, administratie/detail)
- Techniek (bouw, metaal/lassen, schilderen)
- Groen (tuin-/straat-/rietwerkzaamheden, bloemschikken, dierverzorging)
In het 4e jaar kies je opnieuw een profiel en dat is het profiel waar je examen in kan doen en waarmee je van school gaat. In de 4e klas kies je uit de volgende profielen:
- Ногеса (keuken/horeca/bediening)
- Verzorging (schoonmaak, verzorging, linnen)
- Bouw (bouw, schilderen, metselen)
- Metaal (metaalbewerking, lassen)
- Groen (tuin-/straat-/rietwerkzaamheden, bloemschikken, eenvoudig onderhoud, dierverzorging)
Een keuze maken is niet altijd makkelijk, daarom word je hierin begeleid door je mentor/groepsdocent en de uitstroombegeleider op school. We kijken samen naar wat je leuk vindt, wat je kunt en naar wat je in de toekomst wil gaan doen.
Stage
Hoe langer je op het praktijkonderwijs zit, hoe belangrijker de rol van een stage voor jou wordt.
Klas 1: je doet een snuffelstage-dag in een vertrouwde omgeving
Klas 2: je volgt eerst een interne stage op school. Daarna ga je stagelopen op het ArbeidsTrainingsCentrum (ATC) buiten de school.
Klas 3: je loopt één dag in de week stage bij een bedrijf of organisatie. Het aantal dagen dat je stageloopt bouw je de jaren daarna steeds verder uit.
De stages zijn gericht op het profiel dat je kiest. Onze school heeft betrokken stagebegeleiders en een groot netwerk van bedrijven en organisaties. Binnen dat netwerk kunnen we altijd een goede en fijne stagelek voor jou vinden. Soms is dat ieder jaar bij hetzelfde bedrijf, maar afhankelijk van je interesses en vaardigheden kan het ook wisselen. Iedere leerling die bij ons het praktijkonderwijs afrondt, gaat met een baan van school of stroomt door naar een MBO 1 of 2 opleiding.
Extra’s
Uitgaan van wat je kunt
Als je ons praktijkonderwijs volgt dan sta je er niet alleen voor. Je volgt een leerroute die past bij je mogelijkheden en niveau en we gaan altijd uit van wat je kunt. Voor extra ondersteuning bij het leren of als je andere problemen hebt, zijn er voldoende mogelijkheden om je te helpen. Op school zijn er naast de mentor/groepsdocent verschillende professionals die samen met jou eventuele leerproblemen en andere uitdagingen aanpakken als dat nodig is.
Leren én leven
Bij ons op school is er ook veel aandacht voor het leven naast en na je schooltijd. We werken met het programma ‘Leren & Leven’ waarin je wordt voorbereidt op werken en leven in de maatschappij. Iedereen draagt op zijn of haar eigen unieke manier een steentje bij aan de samenleving, ook jij. En dat kan best een uitdaging zijn! Met ‘Leren & Leven’ krijg je het zelfvertrouwen en de tools om je zelfstandig te redden in de maatschappij.
Na je schooltijd bij ons
Het praktijkonderwijs eindigt, in principe, aan het eind van het schooljaar waarin je 18 jaar wordt.
Dan ontvang je je diploma of het getuigschrift praktijkonderwijs en alle andere praktijkverklaringen of (branche)certificaten die je in de loop van de tijd hebt gehaald. Als je het praktijkonderwijs afrondt, zijn er voor jou zoals al eerder genoemd verschillende opties:
- Werken
- Werken met ondersteuning
- Beschut werk
- Dagbesteding
- Entreeopleiding (opleiding om te worden toegelaten tot mbo-2)
Ondersteuning
Wat je gaat doen is helemaal afhankelijk van je ontwikkeling bij ons op school en je stages. Tot 2 jaar nadat je van school bent wordt je loopbaan of leertraject gevolgd door de gemeente, leerplichtambtenaar en school. Dit doen we om ervoor te zorgen dat je ook na je schooltijd de hulp kunt krijgen die je eventueel nodig hebt.
Avondschool
Nadat je van school bent, kun je op onze Avondschool terecht. Het maakt niet uit hoe lang je van school bent, je kunt hier altijd terecht. Op de Avondschool helpen we je met allerlei dingen die je tegen kunt komen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld hulp bij het invullen van formulieren of het leren van het theorie-examen voor je rijbewijs. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten aangeboden en ben je van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken en bij te praten. Gewoon even vertellen wat je bezig houdt.
We kijken ernaar uit om je welkom te heten en samen te werken aan jouw toekomst.