Dinsdagavond 12 maart is door de gemeenteraad, door stemming groen licht gegeven voor het bouwen van een unilocatie. De unilocatie wordt het thuis van de drie locaties in Steenwijk waar nu voortgezet onderwijs wordt gegeven. SG Eekeringe aan de Oostwijkstraat, RSG Tromp Meesters aan de Lijsterbesstraat en RSG Tromp Meesters aan de Stationsstraat.
Na realisatie van het nieuwe gebouw, wat naar schatting halverwege 2028 zal zijn, heeft de unilocatie een onderwijsplek voor leerlingen in de regio die praktijkonderwijs, vmbo-plus, -basis, -kader, -gl/tl, havo en vwo volgen.
Er is gekozen om een deel van de locatie Lijsterbesstraat af te breken en er een deel nieuwbouw bij te bouwen. Medio 2026 wordt gestart met de bouw.

Onderstaand tekst is overgenomen van de Steenwijker Courant.
De kogel is door de kerk: de gemeente Steenwijkerland trok dinsdagavond een dikke portemonnee voor de toekomst van het voortgezet onderwijs in Steenwijk. Met een budget van bijna 53 miljoen euro op zak, kan schoolstichting Simant aan de slag voor de realisatie van de gewenste ‘unilocatie’. „Een prachtig moment, en nu de schouders eronder.”
Dinsdagavond, direct na afloop van de raadsvergadering, doet vooral zijn achternaam hem eer aan. Mark Vrolijk, voorzitter van het college van bestuur van Simant, spreekt over een historisch besluit. „Nu kunnen we door, met het draagvlak van onze stichting én een raadsmeerderheid, hebben we voldoende vertrouwen om in de volle breedte door te pakken.”
Met het groen licht voor een gemeentelijke investering van 52,9 miljoen euro kan nu toegewerkt worden naar de bouw van één groot scholencomplex aan de Lijsterbesstraat, waar RSG Tromp Meesters en SG Eekeringe samen onder één dak verder gaan. Nu nog is er sprake van drie verschillende schoollocaties in Steenwijk: aan de Lijsterbesstraat, de Stationsstraat en de Oostwijkstraat.
Vijf architecten
„Achter de schermen is er natuurlijk de afgelopen tijd heel veel gebeurd, maar dit is het startmoment om alles wat al in de steigers stond concreet te maken”, zegt Vrolijk. „Te beginnen met de keuze van de architect.” Nog deze maand volgen presentaties van vijf architecten, waarna nog voor de zomervakantie een voorlopig ontwerp op tafel moet liggen. „Willen we doorpakken, en dat willen we, dan ligt er nog voor eind dit jaar een definitief ontwerp van de nieuwe school.” Doel is om op z’n vroegst in de herfst van volgend jaar met de bouw te starten, zodat het nieuwe scholencomplex in 2028 in gebruik genomen kan worden.
Parallel aan de voorbereidingen voor de bouw, moet Simant ook aan de slag met het uitwerken van een vorm van de zogeheten ‘doordecentralisatie’, waar nu voor gekozen is. Kort door de bocht komt het er daarbij op neer dat de schoolstichting verantwoordelijk is voor bouwheerschap, onderhoud en huisvesting. Door die constructie konden de gemeentelijke kapitaallasten een stuk naar beneden. En dat was dan weer een voorwaarde van de gemeenteraad, die de komende tijd ook armslag wil houden voor andere uitgaven. Vrolijk: „Ook dat proces zal tijd en aandacht vragen.”
‘Leerlingen moeten aan elkaar wennen’
De komende tijd wordt een spannend proces, waarbij Simant alle betrokkenen graag wil meenemen. „Dat zal een uitdaging worden, maar we gaan ons best doen. We hebben er een heel communicatieplan voor uitgewerkt.” In het nieuwe schoolgebouw krijgen straks bijna 1600 leerlingen les en werken in totaal ongeveer 230 mensen, zowel in het onderwijs als in de ondersteuning. „Iedereen is nieuwsgierig en iedereen heeft wel een mening, daar hebben we aandacht voor.” De leerlingen, die dus nu nog naar drie verschillende schoolgebouwen gaan, zullen straks aan elkaar moeten wennen. Maar daar heeft Vrolijk geen hard hoofd in. „Je ziet nu al dat veel leerlingen elkaar kennen doordat er al gezamenlijke praktijkvakken en sportactiviteiten plaatsvinden. Dat komt wel goed. Het grote voordeel straks is dat we die samenwerking in één gebouw veel meer kunnen intensiveren.” Bovendien kunnen volgens Simant met name ondersteunende diensten – administratie, ICT, conciërge, schoonmaak – straks efficiënter georganiseerd worden.
‘Creatief boekhouden’
Vorige week werd tijdens de commissievergadering al wel duidelijk hoe de kaarten lagen voor de unilocatie. Alleen oppositiepartij CPB kondigde toen aan tegen te zullen stemmen, en dat gebeurde dus ook. Deze partij gaf vorige week al aan moeite te hebben met het overdragen van de bouwheer aan de schoolstichting, ook wel ‘doordecentralisatie’ genoemd. Raadslid Gidion Hoorn herhaalde zijn terminologie ‘creatief boekhouden’.
Eind 2026 moet de bouw starten van het nieuwe schoolgebouw aan de Lijsterbesstraat in Steenwijk, waar RSG Tromp Meesters en SG Eekeringe samenkomen. Mediahuis / Wouter van Dijk
Veur Elkaar onthield zich van stemming vanwege afwezigheid, maar de rest van de raad gaf Simant het mandaat om door te gaan. Al lagen er richting wethouder Trijn Jongman (PvdA) nog wel wat aandachtspunten. Zo hamerde Mans Loman (VVD) erop dat de te bouwen sportvoorziening bij de school ook buiten schooltijden beschikbaar moet zijn voor allerlei sportverenigingen en herhaalde Stephanie Geurtz (GroenLinks) het te betreuren dat er in het plan niet gekozen is voor een volledig gasvrij en duurzaam schoolgebouw. Thom de Vries (D66) had eigenlijk een motie in willen dienen om de vijf eerder uit het plan geschrapte lokalen (280 vierkante meter) weer in het plan terug te brengen, maar hield die toch in zijn achterzak. Wat overheerste, was vooral euforie. „Het is dan wel een forse investering, maar dit besluit betekent méér dan geld uitgeven”, zei Roland Logtmeijer (PvdA). „We realiseren hier een plek waar toekomst gevormd wordt.”
Vrolijk: „Voor die verschillende kanttekeningen uit de raad valt zeker wat te zeggen. Natuurlijk hadden wij ook het liefst een volledig duurzaam goed schoolgebouw neer willen zetten, maar dan waren de kapitaallasten te fors gestegen. Met de combinatie nieuwbouw en vernieuwbouw betekent dit al een forse verbetering en voorkomen we kapitaalvernietiging. Straks verwarmen we nog één gebouw, waar dat er nu drie zijn.” Wat betreft de sportverenigingen die gebruik kunnen maken van de sporthalvoorziening, daar is Simant voorstander van. „Dat gaan we zeker doen”, zegt Vrolijk toe. „Sterker nog, ik denk dat dit nieuwe gebouw een magneet zal zijn voor meer lokale verenigingen en organisaties die hier wellicht een ruimte kunnen gebruiken. Dat juichen we alleen maar toe.”
Lekkers bij de koffie
Voor dit moment overheerst wat hem betreft vooral een feeststemming. „Donderdag zullen we het besluit van de raad intern bekendmaken, maar ik verwacht dat iedereen het dan al wel weet. En woensdag doen we wat lekkers bij de koffie, om dit historische besluit met elkaar te vieren.”