Op maandag 25 november vond de aftrap van Orange the World plaats op RSG Tromp Meesters, locatie Lijsterbesstraat. Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.
Soroptimisten De Kop van Overijssel
Voor de gemeente Steenwijkerland organiseert de Soroptimisten De Kop van Overijssel diverse acties om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. In het bijzijn van voorzitter Nada Kocic en wethouder Trijn Jongman vond de opening plaats in de aula van RSG Tromp Meesters, onder leiding van rector Paul van den Bergh.
Statement
Voor de opening werd de clip Nee is Nee van Bente en Maan getoond en na de toespraken van de rector, voorzitter en wethouder konden de leerlingen nog een filmpje bekijken over geweld en wat te doen als je daarmee te maken krijgt. Een statement tegen geweld tegen vrouwen werd gemaakt door een handtekening te zetten op het bord dat door de sectie kunst en cultuur was gemaakt, speciaal voor Orange the World. Het bord wordt in de school opgehangen als blijvende herinnering dat geweld – en geweld tegen vrouwen en meisjes – nooit oké is. Als Unesco-school draagt RSG Tromp Meesters dit van harte uit.
Leerlingenbetrokkenheid
De leerlingenraad van de RSG was actief betrokken bij de organisatie voorafgaand aan de opening en zorgden er o.a. voor dat alles soepel verliep tijdens de opening. Zij deelden ook de mandarijnen uit die de leerlingen konden meenemen bij het verlaten van de school.
Aandacht is nodig
Aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes is nog steeds nodig en aan de orde van de dag veel vrouwen en meisjes in Nederland en wereldwijd. De feiten spreken voor zich: 45% van de vrouwen in Nederland maakt geweld mee in haar leven, eén op de tien vrouwelijke studenten wordt verkracht in haar studententijd en meer dan driekwart van de vrouwelijke studenten maakt seksuele intimidatie mee. Door (seksueel) geweld en seksuele intimidatie onder studenten aan te kaarten, wordt een bijdrage geleverd aan een veilig en inclusief onderwijssysteem, en leven voor iedereen.