Tijdens de activiteitenweek in juni zijn een heel aantal klassen van leerjaar 1, 2, 4 en 5 druk bezig geweest om van restmaterialen en afgedankte spullen een kringloophuis te bouwen. Ze deden dat een voor een.
Een klas begon met de basis waarna een andere klas het overnam en verder bouwde, vervolgens nam de volgende klas het weer over en zo verder.
Uit de creatieve geesten en klussende handen van de leerlingen tezamen ontstond een prachtig kringloophuis met alles erop en eraan! Waaronder een terras met vuurplaats, een hondenhok, een toilet met kapruimte en huiskamer. Het geheel werd afgemaakt met mooie beschilderingen en verrassende accessoires. Zoals een koelkast die werd omgetoverd tot kleurrijke kast. Wat een gaaf project! We laten het kringloophuis nog een tijdje staan, hopelijk is het bestand tegen de weerselementen.
De achterliggende gedachte achter dit project is bewustwording van onze consumptieve samenleving en de rol die circulariteit hierin kan hebben. Wat is een circulaire samenleving? Dit wilden we laten zien en beleven. Wat kun je doen met spullen die over zijn? Kunnen ze worden hergebruikt of omgetoverd tot een nieuw bruikbaar product? Natuurlijk kunnen we de wereld niet veranderen in een paar dagen. Wat we als school wel kunnen doen is stof tot nadenken geven en een stukje bewustwording aanreiken.
Het kringloophuis kwam tot stand onder begeleiding van beeldend kunstenaar en vakdocent Jacomijn Schellevis van Cultuurklik en projectmanager Nina Nürenberg van NICE (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie).