Naast het begeleidingsblok, waar de meer lesgeoriënteerde begeleiding als huiswerk onder toezicht en steunlessen Nederlands, Engels, wiskunde en zaakvakken plaatsvindt, worden er, in het kader van de zorg, de volgende ondersteuningsprogramma's binnen de school aangeboden:
Sociale Vaardigheidstraining (SoVa)
Op de RSG gebruiken we het Rots en Water concept als sociale vaardigheidstraining. Rots & Water is een sociale vaardigheidstraining en een weerbaarheidsprogramma in één. Het onderscheidt zich van andere programma's door zijn meervoudige doelstelling en het brede pedagogisch perspectief. De ontwikkeling van de fysieke weerbaarheid is niet alleen doel op zich maar is vooral ook middel om mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Rots en Water heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen en communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn de preventie van geweld, het leren maken van eigen keuzes en het leren gaan van een eigen weg belangrijke thema’s. Het gaat dus om ‘hoe gaan we met elkaar om?’ en ‘wie ben ik en wat wil en kan ik?’.
Opgave en coördinatie
- Via de mentor, start programma: rond het eerste rapport in november
- Trainers: Mevrouw. I. Wessels en de heer. J. van Iersel
Meer informatie
Beter omgaan met faalangst (BOF)
Tegenvallende resultaten van leerlingen kunnen veel oorzaken hebben. Faalangst is er één van. Angst noemen we faalangst wanneer deze samenhangt met het leveren van prestaties. In dit kader zijn dat prestaties op school. Daarnaast is een kenmerk van faalangst dat het de schoolresultaten en het leven van een leerling negatief beïnvloedt. Ook dit jaar worden er weer BOF-trainingen gegeven. Deze trainingen zijn bedoeld om leerlingen bewuster om te laten gaan met hun faalangst. De cursus wordt een paar keer per jaar gegeven en aan het eind van het schooljaar is er een korte herhalingscursus voor die leerlingen die nog wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Opgave en coördinatie
- klas 1 via SAQI-test, klas 2 en hoger via de mentor, start programma: rond het eerste rapport in november
- Trainers: Mevrouw T. te Vogt en Mevrouw L. Mulder
Meer informatie
Dyslexie & Lees- en spellingsproblemen (LSP)
Sommige leerlingen die van de basisschool op de RSG komen, hebben last van lees- en spellingsproblemen (LSP). Leerlingen die hier veel moeilijkheden mee hebben, kunnen dyslectisch zijn. Aan het begin van de brugklas maakt iedereen een toets om te kijken of er problemen zijn met lezen of het spellen van woorden. Als dat nodig is kunnen we een vervolgtoets doen om te kijken wat het probleem precies is, en welke begeleiding het beste is.
Opgave en coördinatie
- Klas 1 via de LSP-test, klas 2 en hoger via de mentor
- Dyslexiecoördnator Mevrouw T. Soldaat
Meer informatie
- Dyslexieprotocol RSG Tromp Meesters
- www.steunpuntdyslexie.nl
- Download hulpprogramma's: Tab player | TPB reader | Amis
Dyscalulie
Dyscalculie betekent letterlijk 'niet kunnen berekenen'. Het is net als bij dyslexie in feite een andere term voor ernstige en hardnekkige problemen bij het aanleren van bepaalde schoolse vaardigheden, die niet worden veroorzaakt door een gebrek aan intelligentie of te weinig onderwijs. Bij dyscalculie gaat het om ernstige en hardnekkige problemen met het leren/automatiseren en vlot/accuraat oproepen/toepassen van reken-/wiskundekennis.
Opgave en coördinatie
- Klas 1 via de ABC toets, klas 2 en hoger via de mentor
- Dyscalculiecoördiator Mevrouw N. Haarman
Meer informatie
Pesten: daar doen we wat aan!
Op onze school willen wij dat leerlingen op een positieve manier met elkaar omgaan. Daar hoort pesten niet bij. In de mentorlessen wordt aandacht besteed aan dit onderwerp. Wat kun je doen als je gepest wordt of als je merkt dat iemand anders wordt gepest? Blijf niet alleen zitten met je verhaal, schaam je er niet voor, pesten is een groepsproces, Het ligt niet aan jou. PRAAT ER OVER! Het is niet klikken maar voor jezelf of voor een ander opkomen!
Door het ondertekenen van het Nationaal onderwijsprotocol heeft de school zich verbonden aan de vijfsporenaanpak: Spoor 1: de algemene verantwoordelijkheid van de school
Spoor 2: het bieden van steun aan de jongere die gepest wordt
Spoor 3: het bieden van steun aan de pester
Spoor 4: het betrekken van de middengroep bij het probleem
Spoor 5: het bieden van steun aan de ouders
|
Preventie De mentor bespreekt aan het begin van het schooljaar de algemene afspraken en regels in de klas. Het onderling plagen en pesten wordt hierbij genoemd en onderscheiden. Tevens bespreekt de mentor in de onderbouw het pestprotocol. Ook wordt duidelijk gesteld dat pesten altijd gemeld moet worden en niet als klikken maar als hulp bieden of vragen wordt beschouwd. Verder hebben we de volgende preventiemaatregelen:
|
De school heeft een pestprotocol waarin het beleid van de school staat beschreven.
Word je gepest?
- Meld het je mentor, of je afdelingsleider, leerlingcoördinator of één van je docenten, of
- Meld het bij de zorgcoördinator Mevrouw B. Runia
- Ook is een melding via de website mogelijk: www.mindnederland.nl/melden
- Voor meer tips kijk op www.113.nl/i/pesten-op-school