Naast de kenmerken van onze afdeling en het onderwijskundig en pedagogisch beleid dat in ons schoolplan staat, hebben we de volgende speerpunten:
Opbrengstgericht werken
Er is veel aandacht voor de opbrengsten van ons onderwijs. We stellen doelen, volgen vorderingen, evalueren de resultaten en stellen de doelen bij. We willen het beste uit leerlingen halen en zijn voortdurend bezig het onderwijsproces te optimaliseren. Dat zien we onder andere door:
- Het leerdoel bij de leerling aan te geven en aan het eind van de les te reflecteren op het gestelde doel
- Naast aandacht voor cognitieve vaardigheden, aandacht voor metacognitieve vaardigheden (oriënteren, plannen)
- Aandacht voor het resultaat en deze bespreken aan de hand van opbrengstgerichte gesprekken
Studievaardigheden
Een belangrijk aspect bij het leren, is het kunnen hanteren van de juiste studievaardigheden. Dit is een middel om meer opbrengstgericht te kunnen werken en er daarmee voor te zorgen dat leerlingen hun talent nog meer kunnen ontwikkelen.
Studievaardigheden zijn van belang omdat leerlingen in de bovenbouw mavo steeds vaker zelfstandig hun studietaken uit moeten voeren. Daarbij moeten ze hun eigen leerproces bewaken. Niet alleen intelligentie is hierbij van belang maar ook kennis van de sterke en zwakke punten in de eigen studiehouding.
We starten daarom het derde leerjaar met extra ondersteuning op het gebied van studievaardigheden en gaan aan de slag met de studiehouding van de leerling. Dit doen we tijdens StudieVaardigheidsUren. Hierin wordt geoefend met vaardigheden als plannen, samenvatten, mindmappen, woordjes leren, presenteren enzovoort. De studievaardigheidslessen zijn praktisch van aard en sluiten aan bij waar de leerling mee bezig is of mee bezig gaat. Het doel is om tot een effectievere en efficiëntere manier van studeren te komen. Goede studievaardigheden zijn namelijk van essentieel belang voor goede schoolprestaties.
Ondersteuningsuren
De leerlingen die niet voldoen aan de overgangsnormen en de leerlingen die door het docententeam zijn aangewezen gaan verplicht naar de extra ondersteuningsuren. Voor het vak met een onvoldoende volgen zij één uur bijles per week, gedurende 6 weken. Tijdens dit traject wordt de stof uit de voorgaande periode doorgenomen. Aan het eind van de periode sluit de leerling dit traject af met een herkansingstoets. Op deze manier heeft de leerling zich de stof van vorige periode eigen gemaakt en zijn rapportcijfer verbeterd.
Leerlingen die onvoldoendes halen doordat ze vaak hun huiswerk niet in orde hebben of hun spullen niet bij zich hebben bieden we de mogelijkheid voor een individueel begeleidingstraject met plannen en organisatie.
Veilige leeromgeving
Leren in Veiligheid is een methode voor het pedagogisch handelen in de klas. Toepassing van de methode leidt tot meer voorspelbaarheid en eenduidigheid. Daarbij hanteren we heldere klassenregels in alle klassen. Zo staat aan het begin van de les op het bord wat die les gedaan zal worden.
Daarnaast wordt gewerkt volgens het principe ZF (zelfstandig fluisterend) en ZS (zelfstandig werken in stilte). Als de leerlingen zelfstandig aan het werk zijn, loopt de docent een vaste route door de klas. Leerlingen bewaren hun vragen over de lesstof voor dat moment, en kunnen in alle rust antwoord krijgen.