Een volle aula op vrijdagmiddag 10 maart aan de Lijsterbesstraat. Journalist en Amerika-deskundige Charles Groenhuijsen is dan ook niet zo maar iemand die langs komt. Met twee lekke voorbanden heeft hij zijn auto op de stoep voor de school geparkeerd. Geschiedenisdocent Brouwer leidt Groenhuijsen op zijn eigen wijze in en daarmee pakt hij onmiddellijk de aandacht van de ruim 200 leerlingen en medewerkers. Groenhuijsen refereert en pareert meneer Brouwer een paar keer tijdens zijn betoog, daarmee geeft hij de ontspannen sfeer goed weer.
Veel onvrede onder Amerikanen
De keuze van de VS op Donald Trump en de 'afgang' van Hillary Clinton zijn de eerste onderwerpen, die Groenhuijsen aansnijdt. "Gestoord, geniaal en gevaarlijk'', noemt de journalist Trump en legt aan de hand van voorbeelden uit wat hij bedoelt. Hij geeft ook aan gewaarschuwd te hebben dat Trump gekozen zou kunnen worden, omdat er veel onvrede onder de Amerikaanse bevolking leefde en leeft en de Amerikanen een enorme hekel hadden en hebben aan de vrouw van Bill Clinton. Spotprenten over Trump krijgen de aandacht, maar ook dat er weinig tegen Trump ingebracht kan worden. Wie van de Amerikanen wil het nou niet: 'Let's make America great again!'' Geniaal dus, net als ''America First!'', dat koren op de molen is van alle trotse Amerikanen, die zich 25 à 30 jaar slecht behandeld voelden.
Populisme
"Vinden jullie Trump een goed rolmodel?", vraagt Groenhuijsen aan de leerlingen. Aarzelende reacties, maar er wordt door niemand bevestigend op geantwoord. "Maar hij had wel 60 miljoen stemmen in totaal", pareert de journalist. Trump ruziet, beledigt en zorgt ervoor dat hij de politieke agenda bepaalt. Daar is het verband al te trekken met Geert Wilders: ‘onze’ populist bepaalt de campagne-agenda in Nederland. "Hebben we Trump onderschat?", vraagt Groenhuijsen hardop in de aula. Zelf denkt hij dat dat het geval is. Dan trekt Groenhuijsen de lijn verder door richting Nederland. Er is ook hier veel wantrouwen, somberheid en ontevredenheid. De regeringspartijen VVD en PvdA staan op een historisch verlies in de peilingen. Wilders is vrij onzichtbaar in de campagne tot nu toe. Vanuit het buitenland wordt in de aanloop naar de verkiezingen veel naar Nederland gekeken. De uitslag heeft veel betekenis.
Respectvol
Op vragen van de leerlingen gaat Groenhuijsen nader in. Zo denkt de journalist dat Trump zeker voor een groot deel gaat doen wat hij zegt. Dat de politieke gevolgen bijvoorbeeld kan zijn dat het handelsverdrag met Europa wordt opgezegd. Persoonlijk is Groenhuijsen niet positief over Trump. Het optimisme van Obama sprak hem veel meer aan. Het ‘afzeikgedrag’ van Trump staat hem tegen en doet volgens hem ook wat met de wereld. En dan mogen we tenslotte volgens Groenhuijsen nog blij zijn met ons politieke systeem. Het tweepartijensysteem van Amerika verlamt. Wij mopperen, maar in Den Haag worden "vrij verstandige beslissingen genomen en wetten gemaakt waar we allemaal profijt van hebben." In Nederland gaan de politici respectvol met elkaar om en kunnen bijvoorbeeld Ed Nijpels en Jesse Klaver samen na een debat plezier maken en lachen. Dat is naar de mening van Groenhuijsen ondenkbaar in Amerika.
Dan is het uiterst leuke, onderhoudende en leerzame ‘uur Groenhuijsen’ voorbij. De leerlingen verlaten de aula voor het weekend en Charles Groenhuijsen praat wat na en belt voortdurend om de reparatie voor zijn twee lekke voorbanden te regelen. Een lezing als deze is zeker voor herhaling vatbaar! Klik hier voor de foto's.