Vrijdag 30 juni vond de diploma-uitreiking voor bijna 300 leerlingen plaats. Volle zalen met leerlingen en hun familie en vrienden, allemaal keihard gewerkt de afgelopen jaren. Maar een paar leerlingen werden extra in het zonnetje gezet met de in ere herstelde J.H. Tromp Meestersprijs. Deze prijs gaat naar leerlingen die net even wat extra aandacht verdienen naast een mooie cijferlijst en diploma. Rienk Heegsma heeft bijvoorbeeld vrijdag de prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn vasthoudendheid in het ondervragen van zijn docenten. Het zou hem toch niet gebeuren dat hij dit examenjaar iets niet zou snappen en daardoor alsnog zou zakken!
Bijzonder geschenk
De J.H. Tromp Meestersprijs werd in de vorige eeuw ook al uitgereikt aan leerlingen van de Rijks Hogere Burger School in Steenwijk. De beste leerlingen van de school kwamen voor deze prijs in aanmerking. De eerst Jan Hendrik Tromp Meestersprijs werd in 1910 uitgereikt. Een paar maanden geleden mocht de RSG Tromp Meesters een bijzonder geschenk in ontvangst nemen. Vanuit Schotland ontving de school een e-mail van Trudy Duffy-Wigman, kleindochter van Bauke de Jong uit Noordwolde. Bauke ontving in 1912 de J.H. Tromp Meestersprijs en zijn kleindochter wilde de prijs (zie foto) graag aan de school schenken.
In het zonnetje
Naar aanleiding van de vondst van een oude plaquette in het najaar van 2015 met daarop de tekst. J.H. Tromp Meestersprijs, had de school al het plan opgevat om deze oude prijs in ere te herstellen. Deze ‘J.H. Tromp Meestersprijs 2.0’ is niet alleen voor de beste leerlingen van de school (die cum laude slagen), maar dus ook voor leerlingen die net even wat extra in het zonnetje gezet mogen worden. Door het geschenk van de kleindochter van Bauke de Jong, krijgt deze prijs net even wat meer glans.
Biografie Bauke de Jong
Bauke werd op 7 oktober 1895 geboren in Noordwolde, in de gemeente Weststellingwerf. Zijn ouders waren Jan Folkert de Jong en Alida Johanna de Jong-Mulder. Hij had drie broers; Albert, Jan Folkert en Johan Jacob. Een zusje, Johanna Alida, is als kind overleden. Bauke wilde naar de Zeevaartsschool maar zijn ogen waren niet goed genoeg om daar toegelaten te worden. Na de HBS in Steenwijk ging hij naar de Kweekschool waar hij vooral opviel door zijn talent voor tekenen. Bauke deed zijn dienstplicht in ‘Het Wapen der Infanterie’ in het 5e Regiment waar hij in 1920 als tweede reserve- luitenant werd aangesteld. Na zijn dienstplicht ging hij Bouwkunde studeren in Delft. Daar ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Geertruida Pouwlina van der Borg. Ze trouwden in 1921 en kregen twee kinderen.
Europese Gemeenschap
In de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor het Rijksbureau voor IJzer en Staal. Meteen na de Tweede Wereldoorlog begon hij door heel Europa te reizen. Hij was betrokken bij de eerste onderhandelingen om de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten; een poging om oorlog tussen de Europese aartsvijanden, Frankrijk en Duitsland, onmogelijk te maken. Dit was het begin van de Europese Gemeenschap. Hij heeft de resultaten van zijn werk niet kunnen zien. Op 24 december 1948 overleed hij aan de gevolgen van keelkanker.